Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

       No i mamy jesień! W lesie wysyp grzybów, a na blogach kulinarnych wysyp przepisów na smakowitości z dyni ;-) Nie zabraknie ich również u nas. Na początek zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym. Smaczna, pikantna, sycąca i bardzo rozgrzewająca. 


SKŁADNIKI

ćwiartka średniej wielkości dyni
cebula
imbir (ok.3 centymetrowy kawałek)
marchewka
litr bulionu warzywnego
pół szklanki mleczka kokosowego
pieprz cayenne
pieprz czarny
sól
kurkuma
gałka muszkatołowa
czosnek ( ząbek lub łyżeczka granulowanego)
2 łyżki oleju lub oliwy


WYKONANIE

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy do niej starty imbir. Mieszamy.
  2. Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy miąższu. Kroimy na małe kawałki i dodajemy do cebuli i imbiru. 
  3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Dodajemy do dyni i mieszamy.
  4. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy aż zmiękną.
  5. Całość blendujemy, dolewamy mleczko kokosowe i doprawiamy.

Zamiast mleczka kokosowego, można dolać śmietanę. Też bedzie dobre ;-) 



Komentarze

  1. No dobrze, brzmi obiecująco, ale co to znaczy "średniej wielkości dynia", skoro w marketach sprzedają takie od 15 do 60 cm średnicy?
    Taka 5-6 kg to jest właśnie średnia?
    Bo z powyższego to by tak wychodziło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak myślę ;) Czyli do zupy potrzebujemy jakieś 1,5 kg czystej dyni(bez skóry i miąższu).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty