Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
No i mamy jesień! W lesie wysyp grzybów, a na blogach kulinarnych wysyp przepisów na smakowitości z dyni ;-) Nie zabraknie ich również u nas. Na początek zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym. Smaczna, pikantna, sycąca i bardzo rozgrzewająca.
SKŁADNIKI
ćwiartka średniej wielkości dyni
cebula
imbir (ok.3 centymetrowy kawałek)
marchewka
litr bulionu warzywnego
pół szklanki mleczka kokosowego
pieprz cayenne
pieprz czarny
sól
kurkuma
gałka muszkatołowa
czosnek ( ząbek lub łyżeczka granulowanego)
2 łyżki oleju lub oliwy
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy do niej starty imbir. Mieszamy.
- Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy miąższu. Kroimy na małe kawałki i dodajemy do cebuli i imbiru.
- Marchew obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Dodajemy do dyni i mieszamy.
- Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy aż zmiękną.
- Całość blendujemy, dolewamy mleczko kokosowe i doprawiamy.
Zamiast mleczka kokosowego, można dolać śmietanę. Też bedzie dobre ;-)
No dobrze, brzmi obiecująco, ale co to znaczy "średniej wielkości dynia", skoro w marketach sprzedają takie od 15 do 60 cm średnicy?
OdpowiedzUsuńTaka 5-6 kg to jest właśnie średnia?
Bo z powyższego to by tak wychodziło.
Tak myślę ;) Czyli do zupy potrzebujemy jakieś 1,5 kg czystej dyni(bez skóry i miąższu).
OdpowiedzUsuń