Placek dyniowy
Bardzo podobny w smaku i z wyglądu do ciasta marchewkowego. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Smaczny tak, że sama zjadłam połowę! W oryginalnym przepisie dodaje się dynię ugotowaną, ja przez pomyłkę dodałam surową, może dlatego ciasto słabo wyrosło. A może to kwestia porcji? Tak czy siak, jeśli zechcesz zrobić to ciasto polecam podwoić wszystkie składniki. Poniżej podaję oryginalny przepis.
SKŁADNIKI
suche
1 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
mokre
2 jaja
0,5 szkl.oleju
3/4 szkl. rozgotowanej, zmiksowanej dyni
WYKONANIE
- W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki.
- W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre.
- Suche dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy.
- Przekłądamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną.
- Pieczemy przez 40 min. w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz