Placuszki z kaszy jaglanej

            Kasza jaglana nazywana jest przez niektórych Królową Kasz. Ja, jak najbardziej zgadzam się z tym stwierdzeniem. Jaglanka jest nie tylko zdrowa, ale i świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Długo szukałam przepisu na kotlety, którym głównym składnikiem byłaby właśnie kasza jaglana. Te, które dziś prezentuję są propozycją zaczerpniętą z książki "Lekka kuchnia polska".

SKŁADNIKI:

20 dag kaszy jaglanej (1 szklanka)
1 jajko
10 dag serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżki kurkumy
1 puszka pomidorów (400 ml)
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 pęczek dymki
oliwa
chilli
sól, pieprz

WYKONANIE:

1. W oryginalnym przepisie kaszę należy ugotować w 1 szklance wywaru warzywnego. Ja zrobiłam po swojemu, czyli ugotowałam kaszę w proporcji 1:2,5 > 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki osolonej wody z dodatkiem masła.
2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać z jajkiem, serkiem i drobną pokrojoną dymką (1/2 pęczka). Całość doprawić kurkumą, solą, pieprzem, chilli i dokładnie wymieszać.
3. Formować małe placuszki i smażyć na rozgrzanej oliwie.
4. Resztę dymki posiekać grubo i również podsmażyć na oliwie. Po kilku minutach dodać pomidory, dodać ocet i doprawić do smaku. Tak przygotowanym sosem polewać gorące placuszki.





Komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Przed chwilą zjadłem kilka placuszków i muszę przyznać, że są wyśmienite. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  3. Te placki są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszymy,że smakują :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty