Pierś z kurczaka w aromatycznej marynacie i chrrrrupiącej panierce

         Lubię pierś z kurczaka głównie ze względu na to, że jest niekłopotliwa w przygotowaniu, poddaje się smakowym modyfikacjom, jest ogólnodostepna i stosunkowo niedroga. Może nie jest to zbyt szlachetne mięso, ale nie będzie przesadą gdy stwierdzę, że króluje na polskich stołach. Na moim także. Dzisiejsza propozycja to pierś marynowana w bardzo aromatycznym jogurtowym sosie i zapiekana w domowej panierce.


SKŁADNIKI

marynata
300 g jogurtu naturalnego
łyżeczka soli
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonej papryki

panierka

3/4 szkl. bułki tartej
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu

dwie piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na 4 filety


WYKONANIE

  1. Jogurt mieszamy z przyprawami. Do powstałej marynaty wkładamy filety z kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą dobę). 
  2. Bułkę tartą mieszamy z przyprawami.
  3. Mięso wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Całość zapiekamy w piekarniku.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty