Pierś z kurczaka w aromatycznej marynacie i chrrrrupiącej panierce
Lubię pierś z kurczaka głównie ze względu na to, że jest niekłopotliwa w przygotowaniu, poddaje się smakowym modyfikacjom, jest ogólnodostepna i stosunkowo niedroga. Może nie jest to zbyt szlachetne mięso, ale nie będzie przesadą gdy stwierdzę, że króluje na polskich stołach. Na moim także. Dzisiejsza propozycja to pierś marynowana w bardzo aromatycznym jogurtowym sosie i zapiekana w domowej panierce.
SKŁADNIKI
marynata
300 g jogurtu naturalnego
łyżeczka soli
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonej papryki
panierka
3/4 szkl. bułki tartej
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu
dwie piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na 4 filety
WYKONANIE
- Jogurt mieszamy z przyprawami. Do powstałej marynaty wkładamy filety z kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą dobę).
- Bułkę tartą mieszamy z przyprawami.
- Mięso wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość zapiekamy w piekarniku.
Uwielbiam takiego kurczaczka:)
OdpowiedzUsuń