Muffiny z jabłkiem, cynamonem i krówkami
Muffiny to dobry pomysł na coś słodkiego, przy małym nakładzie pracy i czasu. Proponowane dziś babeczki przygotowałam według przepisu z Małej Cukierenki. Ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne. Dzięki jabłku jest dość wilgotne, świetnie smakuje na drugi dzień. Zrezygnowałam z dodawania rodzynek, bo zbytnio za nimi nie przepadam. Myślę, że nastepnym razem dodam zamiast nich kawałki migdałów.
SKŁADNIKI
ciasto
składniki "suche"
300 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 g cukru
cukier waniliowy
składniki "mokre"
300 g jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1 jajo
1 starte jabłko (bez skórki)
100 g drobno pokrojonych krówek
kruszonka
120 g mąki
100 g masła
4 łyzki cukru
3-4 drobrno pokrojone krówki
WYKONANIE
- Składniki suche łączymy ze sobą w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Przelewamy mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek (do połowy).
- Kruszonkę przygotowujemy poprzez połączenie składników i rozcieranie palcami masy, aż do powstania grudek.
- Kruszonką posypujemy ciasto na muffinki.
- Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ojej,z krówkami!!!Pyszne:)
OdpowiedzUsuńMniam mniam... bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńW smaku też pyszne:) Polecam:)
OdpowiedzUsuń