Roladki ze schabu z mozarellą i suszonymi pomidorami

         Znalazłam w zamrażarce cztery plastry schabu. Pomyślałam, że będzie to dobra odskocznia od kurczaka czy bezmięsnych potraw. Szkopuł w tym, że za wieprzowiną nie przepadamy. Jemy ją sporadycznie, najczęsciej u mamy, głównie w formie tradycyjnego kotleta. Postanowiłam uciec dziś od wizji schabowego i skusiłam się na przepis Karola Okrasy na schabowe roladki. Danie jest bardzo aromatyczne. Marynata redukuje specyficzny smak wieprzowiny, a sos z suszonych pomidorów sprawia, że roladki są bardziej wytrawne.



SKŁADNIKI
(dla 2 osób)

4 plastry schabu
kulka mozarelli
mały słoik suszonych pomidorów
olej rzepakowy
tymianek
czosnek
sól
pieprz
cytryna


WYKONANIE


  1. Schab rozbijamy na cienkie płaty. 
  2. 4 łyżki oleju rzepakowego mieszamy z tymiankiem (suszonym bądź poszatkowanym świeżym),czosnkiem (2 ząbki świeżego lub łyżeczka granulowanego) i szczyptą pieprzu. Tak przygotowaną marynatą smarujemy cienkie płaty schabu. Owijamy je w folię i wkładamy na kwadrans do lodówki.
  3. Sos: Suszone pomidory odsączamy z zalewy. Odkładamy 4 kawałki (do roladek), a resztę blendujemy z sokiem z cytryny, tymiankiem, pieprzem i szczyptą soli. Dolewamy 4 łyżki oleju i 2 łyżki zalewy. Miksujemy. 
  4. Zamarynowany schab podsmażamy krótko z obu stron na oleju. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na każdym płacie układamy kawałek mozarelli i suszonego pomidora. Zawijamy, spinamy wykałaczką, posypujemy odrobiną soli i smażymy, aż schab będzie rumiany. Należy obserwować ser. Smażyć tyle,żeby ser się lekko stopił, ale nie wypłynął.
  5. Roladki podajemy na sosie z suszonych pomidorów. 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty