Zupa brokułowa - krem
Zupa Shreka...myślę, że to idealna nazwa dla tej kremowej zupy z brokuła. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, sycąca i smaczna. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu:)
SKŁADNIKI:
400 g- 500 g brokuła świeżego lub mrożonego
100 g serka topionego kremowego
3-4 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła + odrobina oleju
sól
pieprz
cukier
słodka papryka
ostra papryka
WYKONANIE:
1. Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z drobno posiekanym czosnkiem.
2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rozdzielonego na różyczki brokuła, smażymy chwilę, po czym wlewamy przegotowaną wodę. Tej ostatniej ma być tyle, aby minimalnie zakrywała brokuła. Dodajemy odrobinę cukru.
3. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
4. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucamy serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści.
5. Wszystko miksujemy. Doprawia solą, pieprzem i paprykami.
2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rozdzielonego na różyczki brokuła, smażymy chwilę, po czym wlewamy przegotowaną wodę. Tej ostatniej ma być tyle, aby minimalnie zakrywała brokuła. Dodajemy odrobinę cukru.
3. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
4. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucamy serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści.
5. Wszystko miksujemy. Doprawia solą, pieprzem i paprykami.
po prostu uwielbiam kolor tej zupy! jest świetny! :)
OdpowiedzUsuńLubię, nawet bardzo. A zupka idealnie wkomponowałaby się w temat mojego konkursu
OdpowiedzUsuń