Zupa fasolowa
Obiecałam sobie, że będę gotować więcej zup. Kupiłam fasolę, namoczyłam przez noc...Szkopuł tym, że namoczyłam wszystko co było w paczce, więc ziaren wyszło mi na 3 takie zupy! No nic, będę fasolowo ogarniać. Może macie jakieś pomysły na wykorzystanie ugotowanego jasia?
No ale do sedna. Zupa zdrowa, dietetyczna, gotowana na szyjce z indyka. Żadnych kostek. Żadnych ziarenek smaku. I choć mówi się, że najlepsza fasolowa jest na żeberkach, to ta na szyjce jest równie dobra.
SKŁADNIKI
1/3 opakowania suchej fasoli (namoczyć w wodzie przez ok 12 godzin)
3 marchewki
3 ziemniaki*
pietruszka
2 l wody
szyjka z indyka (lub inny kawałek mięsa z kością)
cebula
25 dag krakowskiej suchej (albo jakiejś innej kiełbaski)
sól
pieprz
majeranek (2 łyżeczki)
ziele angielskie (6 ziarenek)
listki laurowe (4)
ziarna pieprzu (6)
ostra papryka w proszku
WYKONANIE
- Namoczoną fasolę opłukujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy dwoma litrami wody i wrzucamy umytą szyjkę z indyka (lub inny kawałek mięsa z kością). Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, ziarna pieprzu. Gotujemy około godziny, na wolnym ogniu. Musimy pamiętać o zbieraniu z powierzchni wody ściętego białka (tzw.szumowin;).
- W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną kiełbasą.
- Po godzinie (jeśli mięso jest już całkiem miękkie) wyjmujemy szyjkę. Wrzucamy do wrzatku warzywa, cebulę z kiełbasą i mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. pół godziny (może byc krócej, w każdym razie, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną).
- Gotową zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką.
- Żeby zagęścić zupę, można kilka chochelek fasoli i warzyw zblendować i taki krem dodać do reszty zupy.
*Jeśłi jesteś na detoksie cukrowym ziemniaki pomijasz :)
Polecam zastąpienie ziemniaków cukinią:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Dziękuję!
OdpowiedzUsuń