Pieczone ziemniaki z masłem i kolendrą


           Lubicie pieczone ziemniaki? Pewnie, że lubicie :) Nie znam nikogo , kto nie lubi. Zapewniam, że pyry pieczone na sposób Okrasy pokochacie. Ja robiłam je już kilka razy, ostatnio na proszony obiad. Gościom tak posmakowały, że zniknęły szybciej niż mięso i sałatki. Ponad to ich przygotowanie razem z pieczeniem, zajmuje tylko pół godziny! Polecam!


SKŁADNIKI

kilka dużych ziemniaków
masło
oliwa (najlepiej taka ze słoika z suszonymi pomidorami)
sól
ziarna kolendry


WYKONANIE

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Każdy ziemniak kroimy na centymetrowe plastry. 
  3. Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej. Wlewamy na niego trochę oliwy i rozsamrowujemy. Na tak przygotowaną folię kładziemy jednego, pokrojonego ziemniaka.
  4. Na ziemniaka kładziemy kawałek masła, posypujęmy solą i kolendrą.
  5. Ziemniaka zawijamy w folię, układamy na blasze i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.




Komentarze

Popularne posty