Sałatka perska
Bardzo smaczna i niezbyt pracochłonna. Niby nic wymyślnego, a jednak smak zapamiętuje się na długo i ma się ochotę do niego wracać. W oryginalnym przepisie radzą dodać środek sałaty rzymskiej, ja dałam sałatę lodową, która moim zdaniem tez się sprawdziła.
SKŁADNIKI
środek sałaty rzymskiej (albo sałata lodowa)
4 pomidory
pół ogórka
1 cebulka (albo nie;)
sos
3 łyżki oliwy
sok z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól pieprz
WYKONANIE
- Liście sałaty rwiemy na drobne kawałki.
- Pomidory i ogórka kroimy w kostkę. To samo z cebulą, jeśli zdecydowaliśmy się ją dodać ( jeśli chcecie, uninąć kłopotów po zjedzeniu surowej cebuli, radzę ją przedtem sparzyć wrzątkiem).
- Warzywa mieszamy. Polewamy sosem,który sporządzamy poprzez połączenie i wymieszanie składników.
- Sałatkę nalezy zmieszać i polać sosem zaraz przed zjedzeniem!
O mamo taka sałatka z latem mi się kojarzy ;)
OdpowiedzUsuń