Wieprzowe kotleciki Pascala
Jeśli nie lubicie tradycyjnych mielonych, jeśli nie znosicie smażenia mięsa i pryskającego tłuszczu, jeśli chcecie odchudzić troszkę wieprzowe kotlety, to ten przepis jest dla Was. To kolejna propozycja z książki kucharskiej Lidla. Bardzo aromatyczne, szybkie w przygotowaniu i smaczne kotleciki.
SKŁADNIKI
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2-3 łyżki posiekanej naci pietruszki
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
łyżka tartego kminku
szczypta pieprzu cayenne
jajko
bułka tarta
pieprz
sól
odrobina oliwy lub oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni grillowej
- Mięso przekładamy do miski.
- Czosnek i cebulę drobno siekamy. Dodajemy do mięsa.
- Do wieprzowiny dorzucamy kolendrę, pietruszkę, sok z cytryny. Wbijamy jajko. Dosypujemy ok 30 g bułki tartej i mieszamy.
- Dodajemy przyprawy i dalej wyrabiamy masę.
- Dodajemy 20-30 g bułki tartej i mieszamy.
- Ręce smarujemy oliwą i formujemy z mięsa kotleciki, które potem obsmażamy na petelni grillowej.
- Następnie przekłądamy kotelciki do żaroodpornego naczynia i pieczemy 6 minut w piekarniku w 180 stopniach.
- Mozna podawać z sosem jogurtowym (jogurt, pieprz,sól).
Bardzo ładne i na pewno pycha:)
OdpowiedzUsuń