Drobiowe roladki z suszonymi pomidorami, mozzarellą i pietruszką
Do przygotowania tych roladek posłużyć może pierś z kurczaka lub indyka. Ja użyłam tej drugiej. Indyk jest rzecz jasna zdrowszy niż pospolity kurak, więc postanowiłam wprowadzić go do mojej kuchni i zdetronizować brojlera. Przygotowując nadzienie do roladek, wykorzystałam pomysł męża. Wyszło pysznie.
Pokrojone w plastry roladki są też świetnym pomysłem na dodatek do kanapki:)
SKŁADNIKI
pierś z indyka
suszone pomidory
mozzarella
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa
WYKONANIE
- Pierś opłukujemy wodą i osuszamy. Dzielimy na porcje, każdą rozbijamy na płasko. Przygotowane płaty mięsa solimy i pieprzymy.
- Suszone pomidory, mozzarellę i pietruszkę kroimy i mieszamy.
- Na każdy płat mięsa wykładamy farsz. Zwijamy mięso.
- Na kawałek folii aluminiowej wylewamy kroplę oliwy i rozsmarowujemy ją. Roledkę układamy na naoliwionej części folii i zawijamy. Skęcamy boki, tak żeby powstał nam "cukierek".
- Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Muszę przyznać, że wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę!