Placki z cukinii. Najprostsze, najlepsze.
Wspominałam już, że uwielbiam cukinię. Jadamy ją cały rok, choć ceny tego warzywa zimą trochę odstraszają. Latem korzystamy na całego z faktu, że cukinia rośnie w ogrodzie Rodziców. Mamy jej pod dostatkiem. I tak, kabaczki zmieniamy w pyszne leczo, zapiekanki, sosy do makaronów i placki. Poniżej podaję przepis na te najprostsze i najsmaczniejsze. Podglądnełam w sieci inne receptury, bogatsze w składniki, ale doszłam do wniosku, że czasami geniusz tkwi w prostocie;)
SKŁADNIKI
1 duża cukinia
4 jajka
6 łyżek mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
pieprz
olej do smażenia
WYKONANIE
- Umytą cukinię, pozbawioną gniazd nasiennych, ścieramy na tarce (na grubych oczkach). Solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła sok. Następnie odciskamy cukinię (mocno i dokładnie).
- Do odciśniętej cukinii, dodajemy rozmącone jajka i mieszamy je razem.
- Dodajemy mąkę i sodę. Masa powinna być dość gęsta.
- Doprawiamy do smaku.
- Smażymy na rozgrzanym oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz