Placki z cukinii. Najprostsze, najlepsze.

            Wspominałam już, że uwielbiam cukinię. Jadamy ją cały rok, choć ceny tego warzywa zimą trochę odstraszają. Latem korzystamy na całego z faktu, że cukinia rośnie w ogrodzie Rodziców. Mamy jej pod dostatkiem. I tak, kabaczki zmieniamy w pyszne leczo, zapiekanki, sosy do makaronów i placki. Poniżej podaję przepis na te najprostsze i najsmaczniejsze. Podglądnełam w sieci inne receptury, bogatsze w składniki, ale doszłam do wniosku, że czasami geniusz tkwi w prostocie;)


SKŁADNIKI

1 duża cukinia
4 jajka
6 łyżek mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
pieprz
olej do smażenia


WYKONANIE

  1. Umytą cukinię, pozbawioną gniazd nasiennych, ścieramy na tarce (na grubych oczkach). Solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła sok. Następnie odciskamy cukinię (mocno i dokładnie).
  2. Do odciśniętej cukinii, dodajemy rozmącone jajka i mieszamy je razem.
  3. Dodajemy mąkę i sodę. Masa powinna być dość gęsta.
  4. Doprawiamy do smaku. 
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju. 




Komentarze

Popularne posty