Kotlety buraczkowo-cieciorkowe
Czerwone buraczki... horror z dzieciństwa. W każdej postaci były dla mnie ledwo do przełknięcia: barszcz, zasmażane, z chrzanem. Całe szczęście, że z wiekiem kubki smakowe akceptują to, co w dzieciństwie było "pfe";) Dziś propozycja bardzo szybkich i smacznych kotlecików dla roślinożerców. To również przepis dla tych, którzy zastanawiają się, co zrobić z ugotowanymi buraczkami z barszczu. A więc...
SKŁADNIKI
1 puszka cieciorki
130 g buraczków ugotowanych
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
mała czerwona cebulka
ok. 75 g sera feta
pieprz
1 puszka cieciorki
130 g buraczków ugotowanych
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
mała czerwona cebulka
ok. 75 g sera feta
pieprz
WYKONANIE
1. Cieciorkę odcedzamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę soli, żeby szybciej zmiękła.
3. Do cieciorki i buraczków dodajemy roztrzepane jajko, cebulkę, rozkruszoną w palcach fetę. Całość zagęszczamy bułką tartą i doprawiamy pieprzem.
4. Z masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju.
5. Kotlety świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym: jogurt, ząbek czosnku, szczypta soli, pieprz, bazylia, oregano.
2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę soli, żeby szybciej zmiękła.
3. Do cieciorki i buraczków dodajemy roztrzepane jajko, cebulkę, rozkruszoną w palcach fetę. Całość zagęszczamy bułką tartą i doprawiamy pieprzem.
4. Z masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju.
5. Kotlety świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym: jogurt, ząbek czosnku, szczypta soli, pieprz, bazylia, oregano.
A ja właśnie od dziecka lubiłam buraczki, kotleciki super.
OdpowiedzUsuń