Kotlety z kaszy gryczanej
Pomysł na dzisiejszy obiad, zaczerpnęłam z Kuchni Lidla. Kotlety przygotowuje się podobnie do tych, które robiła Dżoana. Kasza gryczana najbardziej smakuje mi jako pierogowy farsz, albo dodatek do gulaszu jaki robi nasza mama. Kotlety, które dziś proponuję zajmują trzecie miejsce na gryczanej liście przebojów.
SKŁADNIKI
(na 6-8 sztuk)
200 g kaszy gryczanej
100 g twarogu
2 ząbki czosnku
jajko
3-4 łyzki bułki tartej
pieprz
sól
koperek
olej do smażenia
WYKONANIE
Kaszę gotujemy na sypko. Po ugotowaniu przekładamy do miski i pozwalamy jej ostygnąć. Dodajemy twaróg, jajo, bułkę tartą i posiekany koperek. Wyrabiamy masę dłonią. Doprawiamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy kotlety na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.
Kotlety można zjadać bez dodatków, z surówką albo z sosem pieczarkowym, albo...jak tam lubicie ;-)
Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńojej, robiłam też kotleciki z kaszy gryczanej i to niedawno, ale zupełnie inne :]
OdpowiedzUsuńhttp://www.karmel-itka.blogspot.com/2013/07/kotleciki-z-kaszy-gryczanej-prazonej-i.html
pozdrawiam!
Następnym razem, wypróbuję Twój przepis :)
Usuńte kotleciki są super! ja bardzo lubie jeszcze wersję z miętą ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne!!!
OdpowiedzUsuńAle naprawdę pyszne te kotlety
OdpowiedzUsuńIdealne są!
OdpowiedzUsuń