Bezik czyli lekka tarta z owocami pod pierzynką
Bezik gości na naszym rodzinnym stole od lat. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Kojarzy mi się z latem, bo wtedy robimy go najczęściej. Doskonale smakuje z rabarbarem albo ze śliwkami. Ja przygotowałam go z aromatycznymi papierówkami.
SKŁADNIKI
(porcja na prostokątną blaszkę)
(porcja na prostokątną blaszkę)
ciasto
2,5 szkl mąki
kostka margaryny
4 żółtka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka ziemniaczana (1-2 łyżki)
beza
4 białka
szklanka cukru
WYKONANIE
- Margarynę wrzucamy do mąki i siekamy ją nożem (najlepiej na stolnicy;). Gdy wystarczająco ją rozdrobnimy, dodajemy żółtka, cukry i proszek do pieczenia. Zagniatamy i schładzamy w lodówce (ok. 30 min.). Po wyjęciu z lodówki, ciasto wałkujemy, układamy na blaszce, zalepiamy dziury i niedostatki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podpiekamy.
- Na podpieczone ciasto wykładamy owoce i posypujemy je mąką ziemniaczaną oraz cynamonem.Wkładamy do piekarnika.
- Z białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Gotową masę, wykładamy na placek z owocami. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temp. pieczenia do 150 stopni i pieczemy bezę. Gdy zacznie nabierać koloru można wyłączyć dolną grzałkę piekarnika i pozostawić włączoną tylko górną. Właściwie, zależy to od piekarnika. Mój lubi przypalać spód, więc wolę działać zapobiegawczo.
Komentarze
Prześlij komentarz