Tarta z brokułami, fetą i żółtym serem

         Ostatnio mam straszną fazę na tarty. Po znalezieniu ciasta idealnego, nie pozostało mi  nic innego jak wypróbowywać je w połączeniu z różnymi dodatkami. Tym razem na pierwszy plan wjeżdżają brokuły, które nasza rodzina wprost uwielbia, szczególnie mała Basia. Polecam Wam tartę w tej wersji. Smakuje doskonale na ciepło czy na zimno. Spawdza się jako przekąska do pracy :)


 SKŁADNIKI

przepis na ciasto znajdziecie tu

nadzienie

0,5 kg różyczek brokułów 
kostka fety
25 dag sera
jajo plus dwa białka*
kubeczek śmietany lub gęstego jogurtu ok 200 g
pieprz
sól

WYKONANIE


  1. Ciasto wałkujemy, wykładamy na blaszkę, dziurawimy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez ok 10 min. 
  2. Brokuły gotujemy ok 5 minut. Odcedzamy.
  3. Na podpieczone ciasto wykładamy różyczki brokułów, pokruszoną fetę. 
  4. Jajko, białka i śmietanę mieszamy razem, dodajemy trochę pieprzu i odrobinę soli do smaku. Tak przygotowaną masę wylewamy na brokuły i fetę.
  5. Całość posypujemy tartym serem.
  6. Zapiekamy 20-30 minut w 180 stopniach. Obserwujemy ser. Jeśli zacznie brązowieć, możemy tartę wyjąć trochę szybciej. 
  7. Podajemy lekko ostudzoną.

Komentarze

Popularne posty