Tarta z brokułami, fetą i żółtym serem
Ostatnio mam straszną fazę na tarty. Po znalezieniu ciasta idealnego, nie pozostało mi nic innego jak wypróbowywać je w połączeniu z różnymi dodatkami. Tym razem na pierwszy plan wjeżdżają brokuły, które nasza rodzina wprost uwielbia, szczególnie mała Basia. Polecam Wam tartę w tej wersji. Smakuje doskonale na ciepło czy na zimno. Spawdza się jako przekąska do pracy :)
SKŁADNIKI
przepis na ciasto znajdziecie tu
nadzienie
0,5 kg różyczek brokułów
kostka fety
25 dag sera
jajo plus dwa białka*
kubeczek śmietany lub gęstego jogurtu ok 200 g
pieprz
sól
WYKONANIE
- Ciasto wałkujemy, wykładamy na blaszkę, dziurawimy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez ok 10 min.
- Brokuły gotujemy ok 5 minut. Odcedzamy.
- Na podpieczone ciasto wykładamy różyczki brokułów, pokruszoną fetę.
- Jajko, białka i śmietanę mieszamy razem, dodajemy trochę pieprzu i odrobinę soli do smaku. Tak przygotowaną masę wylewamy na brokuły i fetę.
- Całość posypujemy tartym serem.
- Zapiekamy 20-30 minut w 180 stopniach. Obserwujemy ser. Jeśli zacznie brązowieć, możemy tartę wyjąć trochę szybciej.
- Podajemy lekko ostudzoną.
Komentarze
Prześlij komentarz