Zapiekanka z bakłażanem i cukinią
Bardzo lubię potrawy wegetariańskie. Szczególnie takie, gdzie znajdę cukinię, pomidory, bakłażana. Taka jest ta zapiekanka. Smaczku dodaje też natka pietruszki. Przepis znalazłam na jednym z blogów, na których najczęściej szukam inspiracji. Polecam to danie nie tylko ze wzglądu na walory smakowe i zapachowe, ale też dla walorów odżywczych. Smacznego!
SKŁADNIKI
bakłażan
średnia cukinia
pół cebuli
dwa duże pomidory
ząbek czosnku
słoiczek koncentratu pomidorowego
szklanka wody
100 g ryżu
sól
pieprz
ser zółty
oliwa
WYKONANIE
- Pomidory sparzyć. Usunąć skórkę i gniazda nasienne. Miąższ pokroić.
- Cukinię i bakłażana pokroić w dużą kostkę.
- Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na oliwie. Dodać czosnek, pokrojony w plasterki. po minucie dodać bakłażana i podsmażać 3-4 minuty. Po tym czase dodajemy suchy ryż. Całośc podsmażamy minutę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
- Do bakłażana i ryzu dodajemy koncentrat pomidorowy . Mieszamy. doprawiamy do smaku.
- Po chwili dodajemy cukinię, pomidory. Mieszamy wszystko dokładnie.
- Po kilku minutach przekładamy wszystko do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywą i zapiekamy całość w piekarniku, przez pół godziny w 200 stopniach.
- Po upłynięciu 30 minut, posypujemy zapiekankę tartym serem. Pieczemy pod przykryciem przez kwadrans.
Komentarze
Prześlij komentarz