Keftedes czyli greckie pulpeciki
Bardzo smaczne i sycące klopsiki wołowo-wieprzowe na sposób grecki. Ciekawe w smaku, podawane z pysznym sosem pomidorowym. Robiłam je ostatnio po raz kolejny z przepisu Pascala Brodnickiego. W sieci znalazłam też przepis na wegetariańskie keftedes z cukinii, które obiecałam sobie zrobić w najbliższym czasie. Tymczasem, zapraszam na mięsną ucztę rodem z Grecji!
SKŁADNIKI
(na 4 osoby)
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 cebule
natka pietruszki
puszka krojonych pomidorów
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
4 kromki chleba
60 g sera sałatkowego typu greckiego
80 g czarnych oliwek
1 żółtko
ćwierć szklanki mleka
pół szkl. wody
pół łyżeczki cynamonu
sól
pieprz
oliwa
WYKONANIE
- Cebulę siekamy na mniejsze cząstki. Natkę pietruszki również. Nać oraz cebulę blendujemy razem.
- Powstałą mieszankę dzielimy na połowy. Jedną z nich podsmażamy dwie minuty na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy dokładnie całość i podlewamy wodą. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
- Chleb obieramy ze skórki i rozdrabniamy na małe kawałki. Zalewamy je mlekiem. Dodajemy drugą połowę zmiksowanej cebuli z pietruszką, mięso, pokrojone oliwki i ser grecki. Dorzucamy do tych składników żółtko, cynamon i pieprz. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dłonie smarujemy oliwą i formujemy z mięsa małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej oliwie.
- Pulpeciki wkładamy do sosu i dusimy kilka minut.
Wyglądają bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńi już wiem, co jutro na obiad :))
OdpowiedzUsuń