Keftedes czyli greckie pulpeciki

       Bardzo smaczne i sycące klopsiki wołowo-wieprzowe na sposób grecki. Ciekawe w smaku, podawane z pysznym sosem pomidorowym. Robiłam je ostatnio po raz kolejny z przepisu Pascala Brodnickiego. W sieci znalazłam też przepis na wegetariańskie keftedes z cukinii, które obiecałam sobie zrobić w najbliższym czasie. Tymczasem, zapraszam na mięsną ucztę rodem z Grecji!


SKŁADNIKI
(na 4 osoby)

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 cebule
natka pietruszki
puszka  krojonych pomidorów
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
4 kromki chleba
60 g sera sałatkowego typu greckiego
80 g czarnych oliwek
1 żółtko
ćwierć szklanki mleka
pół szkl. wody
pół łyżeczki cynamonu
sól
pieprz
oliwa


WYKONANIE

  1. Cebulę siekamy na mniejsze cząstki. Natkę pietruszki również. Nać oraz cebulę blendujemy razem.
  2. Powstałą mieszankę dzielimy na połowy. Jedną z nich podsmażamy dwie minuty na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy dokładnie całość i podlewamy wodą. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  3. Chleb obieramy ze skórki i rozdrabniamy na małe kawałki. Zalewamy je mlekiem. Dodajemy drugą połowę zmiksowanej cebuli z pietruszką, mięso, pokrojone oliwki i ser grecki. Dorzucamy do tych składników żółtko, cynamon i pieprz. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dłonie smarujemy oliwą i formujemy z mięsa małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej oliwie. 
  4. Pulpeciki wkładamy do sosu i dusimy kilka minut. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty