Angielskie bułeczki scones
Bardzo smaczne! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Doskonałe z masłem i dżemem. Idealne na śniadanie, do porannej kawy. Polecam, po stokroć polecam! Są oczywiście łatwe w przygotowaniu. Zrobienie ich i pieczenie zajmuje łącznie 30 minut. Warto!
Ze względu na to, że od miesiąca jestem na bezmlecznej diecie, mleko krowie zastąpiłam ryżowym. Daje radę:) Aha i pamiętajcie, że scones nie nadają się do przechowywania. Należy je zjeść tego samego dnia, w którym były zrobione, a najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.
SKŁADNIKI
(na 12 sztuk)
300 g mąki
łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
50 g margaryny
150 ml mleka
WYKONANIE
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej cukier, sól i proszek.
- Margarynę kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do mąki. Rozdrabniemy margarynę w mące.
- Dolewamy mleko i szybko zagniatamy ciasto.
- Ciasto wałkujemy na grubośc ok. 1 cm i wykrawamy z niego kółka (idealnie nadaje się do tego pokal).
- Układamy kółka z ciasta na blaszce pokrytej pergaminem.
- Pieczemy przez kwadrans w 220 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz