Ciasteczka ryżowe z wiśniami
Rewelacyjne w smaku, niebywale chrupiące ciasteczka ryżowe. Smak dzieciństwa mojego męża. Właśnie sobie przypomnieliśmy jakie są pyszne! Robi się je ekspresowo, przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Genialny pomysł na domowy smakołyk do popołudniowej kawki:)
SKŁADNIKI
250 g kleiku ryżowego
kostka margaryny
jajko
szklanka cukru (najlepiej tego drobnego)
cukier waniliowy
drylowane wisnie ze słoika ;)
WYKONANIE
Kleik wsypujemy do dużej miski. Dodajemy margarynę rozdrobnioną na kawałki. Wsypujemy cukier, dodajemy jajko, cukier waniliowy i ugniatamy wszystkie składniki aż do powstania jednolitego ciasta. Ciasto musi być wyrobione tak, by łatwo formowały się z niego kulki. W każdej kulce robimy dziurkę, w którą wkładamy jedną wiśnię. Pieczemy w piekarniku, w 180 stopniach do momentu, aż ciastka zaczną lekko brązowieć. Zanim je zdejmiemy z blachy, czekamy aż wystygną.
W czasie pieczenia kulki mogą się rozejść trochę na boki. To czy zachowają formę kulki zalezy od ilości i gęstości formowanego ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz