Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym
Jeśli zależy Wam na tym, by syty obiad przyrządzić szybko i bez zbędnych ceregieli, polecam wykorzystywać przepisy na sosy do makaronów. Z reguły są łatwe w przygotowaniu i nie są pracochłonne. Ja makarony uwielbiam, więc często goszczą na moim stole. Dziś przepis na sos z tego, co było akurat u mnie pod ręką, na bazie przepisu na danie, które kiedyś zaserwował mi mój serdeczny przyjaciel Marcin.
SKŁADNIKI
czerwona papryka
puszka krojonych pomidorów
cebula
natka pietruszki
kilka plastrów szynki
oliwa
sól
pieprz
ocet balsamiczny (odrobina)
makaron
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente.
- Na patelni rozgrzewmy oliwę i podsmażamy szynkę pokrojoną w paseczki, którą potem przekładamy do innego naczynia.
- Na oliwie podsmażamy porojone w kostkę cebulę oraz paprykę. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki. Wszystko podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i dusimy, aż papryka trochę zmięknie.
- Następnie do sosu dodajemy szynkę, ocet, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Jesli sos wyjdzie zbyt słony lub za kwaśny, możemy dodać pół łyżeczki cukru.
- Podajemy z makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz