Makaron z pesto i brokułami

   Danie, które postanowiłam wypróbować, zaproponowała w swoim programie Ania Starmach. Proste, błyskawiczne w przygotowaniu, zdrowe i niskokaloryczne. Dzięki niemu przypomniałam też sobie, jak wdzięcznym makaronem do gotowania i podawania są wstążki. 


SKŁADNIKI

100 g nasion słonecznika (bez łupinek)
krzaczek bazylii
parmezan (lub inny żółty ser)
oliwa
brokuły
makaron
sól
pieprz

WYKONANIE

  1. Makaron gotujemy al dente. Brokuły na półtwardo. 
  2. Bazylię miksujemy ze słonecznikiem i oliwą. Oliwy dodajemy stopniowo tyle, aby liście bazylii poddawały się blendowaniu. 
  3. Makaron łączymy z sosem w naczyniu. Podajemy ze startym nań serem i brokułami. 



Komentarze

Popularne posty