Mama Ela gotuje... pierogi z twarogiem na słodko

       Uwielbienie do pierogów wyniosłyśmy z rodzinnego domu. Można stwierdzić, że zostałyśmy na nich wychowane ;) Oczywiście, żeby nie było, mama serwowała (i nadal to robi) urozmaicone menu, ale w nim zawsze było miejsce dla pierożków! Dziś proponujemy je w wersji na słodko. Po ugotowaniu można podać z roztopionym masłem i cukrem albo ze śmietaną/jogurtem i cukrem. Mmmm...smak dzieciństwa! 

SKŁADNIKI

Ciasto:
60 dag mąki
1 jajko
szczypta soli
łyżka oleju
szklanka ciepłej wody

Farsz:
50 dag twarogu
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
cukier
cukier waniliowy
cynamon

WYKONANIE

1. Zagniatamy ciasto zgodnie z instrukcją podaną w tym poście.
2. Twaróg rozgniatamy widelcem, dosładzamy cukrem i cukrem waniliowym wedle uznania. Dodajemy jajko, kaszę manną i cynamon. Dokładnie mieszamy.
3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła i lepimy pierogi.
4. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy około 3 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty