Kotlety z kaszy gryczanej

          Pomysł na dzisiejszy obiad, zaczerpnęłam z Kuchni Lidla. Kotlety przygotowuje się podobnie do tych, które robiła Dżoana. Kasza gryczana najbardziej smakuje mi jako pierogowy farsz, albo dodatek do gulaszu jaki robi nasza mama. Kotlety, które dziś proponuję zajmują trzecie miejsce na gryczanej liście przebojów. 

SKŁADNIKI
(na 6-8 sztuk)

200 g kaszy gryczanej 
100 g twarogu
2 ząbki czosnku
jajko
3-4 łyzki bułki tartej
pieprz
sól
koperek
olej do smażenia


WYKONANIE

Kaszę gotujemy na sypko. Po ugotowaniu przekładamy do miski i pozwalamy jej ostygnąć. Dodajemy twaróg, jajo, bułkę tartą i posiekany koperek. Wyrabiamy masę dłonią. Doprawiamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy kotlety na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia. 
Kotlety można zjadać bez dodatków, z surówką albo z sosem pieczarkowym, albo...jak tam lubicie ;-)




Komentarze

  1. ojej, robiłam też kotleciki z kaszy gryczanej i to niedawno, ale zupełnie inne :]
    http://www.karmel-itka.blogspot.com/2013/07/kotleciki-z-kaszy-gryczanej-prazonej-i.html
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. te kotleciki są super! ja bardzo lubie jeszcze wersję z miętą ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty