Ciasto z cukinią

     Jejuuuuu jakie to ciasto pyszne! Przepis jest Ewy Wachowicz. Zróbcie, póki jest krajowa cukinia. I nie zważajcie na tę ilość cukru, którą trzeba dodać. To ciasto obroni się zawsze, a Wy zdziwicie się jakie jest smaczne, puszyste i wilgotne zarazem. Tylko uwaga, znika baaaardzo szybko!


SKŁADNIKI 

6 jaj
2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
3 szklanki utartej na grubych oczkach cukinii*


WYKONANIE

Zetrzyj cukinię. Do miski przesiej mąkę, kakao, cynamon, proszek. Jaja utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaj olej, cały czas miksując. Następnie dodawaj po łyżce mąki z dodatkami. Mieszaj jeszcze chwilę. Wylej masę na prostokątną, klasycznych rozmiarów blaszkę. Wyrównaj. Piecz 45-50 minut w 180-200 stopniach (czas pieczenia kontroluj, sprawdzaj ciasto patyczkiem, bo piekarnik, piekarnikowi nie równy).

*Cukinię młodą zetrzyj ze skórką. Tę, która ma twardą skórę, trzeba obrać.



Komentarze

  1. Jakie fajne ciacho, aż Kubuś puchatek gotów odstawić miodek jest. Mówię wam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty