Pszenno-razowe racuszki śniadaniowe

         Chyba wszyscy lubimy, gdy ktos przyrządza nam śniadanie. Jestem cała w skowronkach, gdy mój mąż pokusi się o taką poranną niespodziankę. Jego specjalnością są racuszki z jabłkami (na które nikomu nie chce dać przepisu, bo twierdzi,ze go nie ma ;). Dziś zupełnie przypadkiem wyczarował nowe placki. Nie mogę jeść mleka, wiec użył wody. Zabrakło mu mąki pszennej, dosypał razowej. I tak oto powstało pyszne i pożywne śniadanie, które mam nadzieję jeszcze kiedyś powtórzy :D 


SKŁADNIKI

szklanka mąki pszennej
szkalanka mąki razowej
1 jajko
2-3 łyżki cukru
szklanka wody
30 g drożdży
2-3 łyżki oleju
szczypta soli

WYKONANIE


  1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. 
  2. Rozczyn mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. 
  3. Wyrabiamy ciasto. 
  4. Ciasto nakładamy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty