Pszenno-razowe racuszki śniadaniowe
Chyba wszyscy lubimy, gdy ktos przyrządza nam śniadanie. Jestem cała w skowronkach, gdy mój mąż pokusi się o taką poranną niespodziankę. Jego specjalnością są racuszki z jabłkami (na które nikomu nie chce dać przepisu, bo twierdzi,ze go nie ma ;). Dziś zupełnie przypadkiem wyczarował nowe placki. Nie mogę jeść mleka, wiec użył wody. Zabrakło mu mąki pszennej, dosypał razowej. I tak oto powstało pyszne i pożywne śniadanie, które mam nadzieję jeszcze kiedyś powtórzy :D
SKŁADNIKI
szklanka mąki pszennej
szkalanka mąki razowej
1 jajko
2-3 łyżki cukru
szklanka wody
30 g drożdży
2-3 łyżki oleju
szczypta soli
WYKONANIE
- Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie.
- Rozczyn mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli.
- Wyrabiamy ciasto.
- Ciasto nakładamy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
- Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem.
Bardzo ciekawa propozycja na słodziutkie śniadanie.
OdpowiedzUsuń