Makaron ryżowy z krewetkami
Kupiłam kiedyś makaron ryżowy celem wypróbowania go pod względem smakowym. Szukałam jakiegoś prostego przepisu na jego przyrządzenie. Zajrzałam na jeden z ulubionych blogów i znalazłam tam świetny pomysł na nieco egzotyczne danie. Co prawda chcąc je przygotować, musiałam uzupełnić trochę kuchenny arsenał, ale było warto! Zwłaszcza, że makaron ryżowy z krewetkami zagościł już na moim stole kilka razy.
SKŁADNIKI
(na 3 osoby)
opakownie makaronu ryżowego
1 czerwona papryka
opakowanie krewetek
2-3 ząbki czosnku
łyżka startego, świeżego imbiru
sezam
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru brązowego
olej sezamowy
sos rybny
natka pietruszki
oliwa
WYKONANIE
- Makaron przygotowujemy wedlug przepisu na opakowaniu.
- Czosnek ścieramy na tarce, na drobnych oczkach i razem z imbirem wrzucamy go na rozgrzaną oliwę. Po dwóch minutach dodajemy obrane, umyte i osuszone krewetki. Smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy 2 minuty i dodajemy makaron. Posypujemy całość sezamem i mieszamy dokładnie.
- Na osobnej, małej patelni umieścić sos złożony z sosu sojowego, soku z cytryny i cukru. Podgrzewać do czasu, aż sos zacznie się karmelizować i trochę się zredukuje.
- Sos dodajemy do makaronu. Dokładnie mieszamy. Dodajemy kilka kropel sosu rybnego, polewamy niewielką ilością oleju sezamowego i podajemy.
- Najlepiej smakuje lekko przestygnięte.
Komentarze
Prześlij komentarz