Ciasto marchewkowe z kolendrą
Bardzo wilgotne, słodkie, o pięknym pomarańczowym kolorze, z dodatkiem w postaci zmielonej kolendry, która dodaje ciekawego posmaku. Zamiast niej, można wrzucić pokrojone drobno listki świeżej melisy. W oryginale, ciasto powinno być przygotowane z serkową polewą. Ja z niej zrezygnowałam, ze względu na swoją bezmleczną dietę, ale przepis Wam podam :)
SKŁADNIKI
ciasto
225 g masła lub margaryny
600 g tartej marchwi
4 jaja
380g cukru
240 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki startej na proszek kolendry
polewa
125 g serka śmietankowego
50 masła lub margaryny
150 g cukru
WYKONANIE
- Nastawić piekarnik na 175 stopni.
- Margarynę lub masło rozpuścić.
- Jaja ubić z cukrem na jasnokremową masę.
- Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodawać stopniowo do masy z cukru i jaj.
- Do powstałej masy wlać roztopiony tuszcz i dodac tartą marchew. Dokładnie wymieszać.
- Formę o wymiarach 20x30, wysmarowac tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać masę do formy. Wyrównać.
- Piec do momentu, aż ciasto się zetnie (do "suchego patyczka") czyli ok.20-30 min. (zależy od piekarnika)
- Polewa: Zmieszać składniki na gładą masę. Posmarowac wierzch ciasta. Schładzać w lodówce przez ok. 2 godziny.
Marchewkę z kolendrą lubię, ale do tej pory to połączenie stosowałam tylko w wytrawnych daniach. Zaciekawiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie piekę to ciacho i jak dla mnie za krótki czas pieczenia. Jakieś za mokre w środku. Porównywałam z innymi przepisami i tam jest, że trzeba piec godzinę.
OdpowiedzUsuńOno wychodzi takie "mokre", no ale nie może być surowe :) Pieczemy do suchego patyczka. Ja napisałam 20-30 min, bo tyle piekłam w swoim piekarniku, który lubi przypalać i jest kapryśny. Godzinę to według mnie zdecydowanie za długo jak na tę porcję ciasta.
OdpowiedzUsuń