Miękkie, pulchne, najlepsze pierniczki

        W tym roku postanowiłam upiec inne niż do tej pory pierniczki. Zdecydowałam się zaryzykować i piec te pyszne ciasteczka z przepisów znalezionych w sieci. Przepis na pulchniaste pierniczki znalazłam u Izy. Są REWELACYJNE! Totalnie zdetronizowały wszytkie, które piekłam do tej pory. Polecam z całego serca.

SKŁADNIKI

5 szklanek mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/5 kostki margaryny
3 łyżki miodu
jajko
przyprawa do piernika KOTANYI*


WYKONANIE


  1. Mąkę, sodę i przyprawę mieszamy razem w jednej misce.
  2. Mleko, miód, cukier, margarynę wrzucamy do rondelka, podgrzewamy i rozpuszczamy, cały czas mieszając. Po połączeniu się składników, studzimy zawartość rondla.
  3. Przelewamy to co płynne do mąki, dodajemy roztrzepane jajko i wyrabiamy ciasto, które potem schładzamy w lodówce 30 min.
  4. Po tym czasie, ciasto wałkujemy ( na grubość ok pół cm), wykrawamy ciastka i pieczemy je w 180 stopniach przez ok.10 minut. 

* Polecam tę przyprawę z całego serca. Jest najlepsza na rynku. Nie, nie jest to opłacona reklama, po prostu zrobiłam dwie porcje tych pierników, jedną z użyciem przyprawy KOTANYI, a drugą z przyprawą Dr. Oetkera. Uwieżcie mi, że różnica w smaku jest przeogromna. Pierwsza porcja jest aromatyczna, smaczna, prawdziwie piernikowa. Tego niestety nie mogę powiedzieć o drugiej porcji. Podsumowując, o końcowym efekcie decydują jak zwykle detale.

Komentarze

  1. Pierwszy raz pierniki zakalce nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest po prostu niemożliwe! Przepis jest banalnie prosty. Dziś robiłam z niego trzy porcje i wszystkie wyszły takie, jakie polecam, czyli pulchne i pyszne! Rzecz jasna nie jest to miękkość biszkoptu czy murzynka...Może tego się "Anonim" spodziewał.

    OdpowiedzUsuń
  3. To niestety jest możliwe ! Dziś piekłam i po 10 minutach do wyrzucenia. Jeżeli Anonim wyłączył piekarnik po 10 minutach to jak nic zakalec. Od momentu włożenia (do zimnego Piekarnika) 20 minut, kolejne blachy 17 minut. Pierniki smaczne, ale następnym razem dodam mniej cukru bo jednak trochę za słodkie. Robi sie je szybko. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czas pieczenia podaję z uwzględnieniem tego,że piekarnik jest już nagrzany:)Ja w tym roku piekłam wydłużając czas pieczenia do 12 minut, tak żeby spód był wyraźnie przypieczony i wyszły zbyt suche i twarde. Może to wszystko kwestia piekarnika.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty