Krem z marchwi z pomarańczową nutą
Mam ksiązkę kucharską Pascala i Karola Okrasy i nie zawaham się jej użyć! Będę z niej gotować, jak z nut! Jak na gratis do zakupów, jest całkiem do rzeczy. Wspaniale wydana, z pięknymi zdjęciami i w niesamowitym klimacie. Już pomijam fakt, że obłędnie pachnie farbą drukarską :D Jest pełna ciekawych i niesztampowych przepisów. Na pewno sporo z nich wykorzystam.
Tymczasem polecam przepis Okrasy na zupę z marchwi. Pyszna!
SKŁADNIKI
kilogram marchwii
dwie cebule
4 cm kawałek imbiru
pół łyżeczki kminku
2 litry bulionu
1 duża pomarańcza
łyżka masła
2 łyżki oliwy
szczypta kolendry
pieprz
sól
WYKONANIE
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z masłem.
- Imbir zetrzeć na tarce, marchew pokroić w półtalarki i dorzucić do cebuli. Podsmażyć.
- Skórkę z pomarańczy zetrzeć, a sok wycisnąć do marchwii. Dodać skórkę i kminek. Wymieszać.
- Zalać całość bulionem i gotować 15 minut.
- Po kwadransie całość zblendować.
- Dodać kolendrę i podgotować chwilę.
- Podawać ze śmietaną 30% i grzankami z chleba.
u mnei tez dzis na blogu taki krem :)
OdpowiedzUsuńTeż od Okrasy? :) Jest pyszny, czyz nie? :D
OdpowiedzUsuńZupa wyszła pyyyyszna!
OdpowiedzUsuń