Schab pod śmietanową pierzynką z kurek
Mężulo zdobył pół kilograma kurek gdzieś z Kaszub. Chyba wszyscy lubią te grzyby i gdy tylko jest na nie sezon, kupują i zajadają się nimi, kiedy tylko można. My uwielbiamy jajecznicę z kurkami, ale dziś postanowiłam wykorzystać te dary runa do przygotowania obiadu.
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
4-5 plastrów schabu
200-300 gr kurek
200 ml słodkiej śmietanki
cebula
olej
sól
pieprz
tymianek
WYKONANIE
1. Rozbijamy plastry schabu na grubość ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
2. Cebulę i kurki drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim pokrojone w drobną kostkę cebulkę i grzyby. Smażymy kilka minut.
3. Do kurek i cebuli dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy i smażymy wszystko kilka minut.
4. Plastry schabu podsmażamy z dwóch stron, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym.
5. Na schab wykładamy kurki w śmietanie. Posypujemy je startym drobno żółtym serem. Zapiekamy 5 minut w piekarniku.
Ps. Przy okazji zdradzę Wam patent mojego mężczyzny na oczyszczanie kurek. Trzeba je wypłukać we wrzącej niemal, osolonej wodzie. Gdy piasek i inne zabrudzenia opadną na dno naczynia, kurki wyławiamy i opłukujemy chłodną wodą. Ponoć to najszybszy sposób na czyszczenie tych smacznych grzybów.
Komentarze
Prześlij komentarz