Makaron z sosem szpinakowym. Przepis I.
Szpinak został odczarowany. Wiele osób przyrządza go w domu, czy też jada w restauracjach. Najnowsze badania naukowe obaliły mit, mówiący o tym, że szpinak jest ogromnym źródłem żelaza. Nie ma go więcej niż pietruszka. Smak jednak ma wyjątkowy, szczególnie w odpowiednim towarzystwie.
Dziś nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, więc na stół wjechało ekspresowe danie, jakim jest makaron z sosem szpinakowym. Przepis dostałam od swojej szefowej, której rodzina przepada za tym daniem.
SKŁADNIKI
(na 2 osoby)
opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
cebula
1 serek topiony, śmietankowy
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)
pieprz
olej lub masło
makaron (200-250 g)
WYKONANIE
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy szpinak (może być zamrożony). Mieszamy wszystko razem (w przypadku, gdy wrzucamy na patelnię szpinak zamrożony, podlewamy całość odrobiną wody i czekamy aż się rozmrozi pod wpływem temperatury), odparowując nadmiar wody. Dodajemy serek topiony i rozpuszczamy go mieszając. Do całości dokładamy jogurt. Doprawiamy pieprzem i rozdrobnioną kostką rosołową (równie dobrze, można ją zastąpić samą solą). Dokładnie mieszamy. Ugotowany makaron dorzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy posypany serem.
Komentarze
Prześlij komentarz