Makaron z tuńczykiem i cukinią
Przepis na to proste, smaczne i szybkie danie mam od Dżoany. Ona zaś wykorzystała propozycję stąd. Bardzo lubię cukinię. W weekend dostałam kilka sztuk z ogrodu rodziców, więc odrazu postanowiłam część skonsumować w jakimś miłym towarzystwie ;)
SKŁADNIKI
(na 2 osoby)
cukinia (2 niewielkie sztuki)
duża cebula
puszka tunczyka w sosie własnym
2 łyżki jogurtu (najlepiej gęstego)
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
olej
zioła prowansalskie
tymianek
sól
pieprz
makaron
WYKONANIE
Gotujemy makaron. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i cukinię (dość drobno) i wrzucamy na rozgrzany olej. Mieszamy, podlewamy całość odrobiną wody i dusimy, aż cukinia wyraźnie zmięknie. Do cukinii dodajemy kawałki tuńczyka, jogurt. To wszystko podlewamy słodką śmietanką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Chwilkę gotujemy. Podajemy z wybranym makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz