Kotlety z kaszy jęczmiennej

      Uwielbiam te kotlety! Często je robię i chyba nigdy nie nastąpi dzień, kiedy stwierdzę, że po prostu mi się przejadły. Przepis rozprzestrzenił się po rodzinie i znajomych z prędkością światła. Wszystkim smakuje, a mnie to bardzo cieszy, bo kotlety są idealną alternatywą dla wieprzowego mieloniaka!;)

      Dziękuję za przepis, który znalazłam tu. Proporcje zwiększyłam, bo więcej kotletów, to więcej przyjemności ;)

SKŁADNIKI

1 szkanka kaszy jęczmiennej
3 jajka
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
kostka twarogu
szczypiorek
natka pietruszki
2-3 łyżki bułki tartej (można dać więcej, jeśli konsystencja masy okaże się za rzadka)
sól, pieprz, pieprz ziołowy

WYKONANIE

1. Kaszę gotujemy w proporcji 1:2, czyli szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Wodę zagotowujemy, dodajemy trochę soli i odrobinę masła. Wsypujemy kaszę, chwilę gotujemy po przykryciem i zmniejszamy ogień. Gdy kasza wchłonie wodę, jest już gotowa.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej marchewkę, startą na grubych oczkach. Warzywa smażymy, aż zmiękną.

3. Do ostudzonej kaszy dodajemy twaróg i mieszamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę z cebulą, posiekany szczypiorek i pietruszkę, jaja i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (polecam użyć własnej dłoni). Zagęszczamy bułką tartą.

4. Z masy formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju.




Komentarze

  1. Zrobiłam! Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też skusiłam się wczoraj na te kotlety. Smakowały równie dobrze, jak te mojej siostry :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oj zrobię je jutro:) mam składniki akurat:)

    OdpowiedzUsuń
  4. już przed usmażeniem pachną cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile wychodzi kotlecików ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi wyszło 12 :) Zależy jak duże uformujesz. Generalnie, z tej porcji starczy kotlecików dla 3 osób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba że masz w domu takich żarłoków jak my, to jest to porcja dla 2 osób.... albo jednej i pół :D

      Usuń
  7. Ja proponuje zamiast bułki tartej dodać otrębów, troszkę zdrowiej ;) A ja się na pewno skuszę na wypróbowanie, bo smakowicie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł! Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam dzisiaj, bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepiej z jakąś sałatą, surówką. Ja najbardziej lubie z surówą z marchwi i selera.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy jaja dodajemy surowe czy ugotowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za tak późną odpowiedź...jaja surowe. Pzdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty