Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem
To proste i smaczne danie jadłam pierwszy raz na kolacji u Ewy. Gospodyni była świeżo po pracy i w mgnieniu oka przygotowała je dla wygłodniałych koleżanek, którym wcześniej zapobiegawczo zaserwowała nadziewane oliwki :) Pamiętam, jak oczarował mnie mocno pomidorowy smak tego sosu, którego nie zdołał zdominować tuńczyk, któremu jednak trzeba oddać cześć, bo stanowi ważny, jeśli nie podstawowy składnik tego dania:).
SKŁADNIKI
(na 2-3 osoby, w zależności od apetytu)
puszka krojonych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
sól
pieprz
bazylia
oregano
cukier
olej
puszka tuńczyka w kawałkach
makaron
WYKONANIE
- Cebulę kroimi w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej, mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy.
- Do cebuli dodajemy pomidory i koncentrat. Mieszamy. Dodajemy przyprawy. Najpierw zioła (mogą być świeże lub suszone;ja dodaję je w obu wariantach na raz:), potem pieprz, sól, cukier. Bierzemy wszystko na smak. Ważne by sos odpowiadał nam w smaku, jeszcze zanim dodamy tuńczyka. Jeśli wsypie nam się za dużo soli, można wyrównać to cukrem i na odwrót.
- Gdy sos pomidorowy jest gotowy i smaczny, dodajemy kawałki tuńczyka (pozbawione zalewy). Mieszamy delikatnie, tak, żeby nie rozdrabniać zbyt mocno tuczyka.
- Gotujemy makaron (pasuje właściwie każdy rodzaj, poza makaronem do zup;) i podajemy go z sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz