Jaja faszerowane Martyszki
Jeśli chodzi o dobre jedzenie i świetne przepisy, to na moją koleżankę z pracy, Martynę, można zawsze liczyć. Czy to obiad, ciasto czy przetwory, wszystko, co wyjdzie spod rączki wspomnianej pani, jest zawsze pyszne. Tak samo jest z tymi faszerowanymi jajkami. Najpierw posmakowały Martynie, potem mnie, mojemu teściowi, a później już całej rodzinie. Gościły na naszym wielkanocnym stole i na niejednej kolacji. Znikają tak samo szybko, jak szybko się je przygotowuje.
SKŁADNIKI
6 jaj
30 dag pieczarek
cebula
kilka plastrów szynki gotowanej, wędzonej lub suchej kiełbasy
majonez
sól
pieprz
pieprz cayenne
WYKONANIE
- Gotujemy jaja.
- Cebulkę, pieczarki i wędlinę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je razem na patelni. Po podsmażeniu, składniki przerzucamy do miski, żeby trochę ostygły.
- Ugotowane jajka obieramy, kroimy na połówki, żółtka dodajemy do pieczarek i wędliny. Dodajemy do nich 2-3 łyżki majonezu i przyprawy (na smak). Wszystko dokładnie mieszamy.
- Przygotowanym farszem nadziewamy białka jajek.
- Podajemy po schłodzeniu. Można posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz