Faszerowane owoce psianki podłużnej czyli bakłażan z warzywami i kuskusem

     Oberżyna, bakman, gruszka miłosna, jajko krzewiaste. Z takimi nazwami bakłażana możemy się spotkać. Ponoć są afrodyzjakami. 
W Indiach i na południe od Sahary, stanowią ważny składnik jadłospisu tamtejszej ludności. Ja  i moje polskie podniebienie, powoli się do nich powoli przekonujemy. Pamiętam, jak Natalia, moja współlokatorka ze studenckich czasów, opowiadała o pysznościach jakie potrafi przygotować z bakłażanów cypryjski chłopak jej siostry. Wtedy tylko słuchałam, dziś sama próbuję coś wyczarować ;) 


SKŁADNIKI

2 dojrzałe bakłażany
cebula
25 dag pieczarek
 marchewka
15 dag kaszy kuskus
łyżeczka chilli
łyżeczka kurkumy
łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
oliwa


WYKONANIE

  1. Bakłażany myjemy i kroimy na połowy. Wydrążamy miąższ, który kroimy i osdstawiamy na bok. Łódeczki  z bakłażanów posypujemy solą i odstawiamy na 20 min.
  2. Kuskus zalewamy wrzątkiem (woda powinna być mniej wiecej o centymwtr wyżej niż kasza) i odstawiamy, aby kasza napęczniała.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i pieczarki kroimy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody i dusimy. Dodajemy chilli, kurkumę, pieprz ziołowy i startą marchewkę. Mieszamy. Dodajemy pokrojony miąższ bakłażanów. Dusimy. 
  4. Do warzyw, dodajemy kuskus i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  5. Połówki bakłażanów opłukujemy wodą i osuszamy. Napełniamy farszem. Układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy odrobiną wody. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez 20-30 min.
Na bakłażany można położyć plastry mozzarelli, ale dopiero kilka minut przed zakończeniem pieczenia. Ja dodałam ją za wcześnie i za bardzo się spiekła.




Komentarze

Popularne posty