Bułeczki o smaku migdałów

        Łatwe  i szybkie w przygotowaniu (chyba jak wszystko na tym blogu!). Mięciuchne w środku, delikatne i pachnące migdałami. Idealne w połączeniu z sezamem. Wspaniałe ciasteczka, które są dobre nawet na trzeci dzień, choć najlepiej smakują zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. 

SKŁADNIKI
(na 20 sztuk)

na ciasto

2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
125 g masła lub margaryny
1 jajko
150 ml mleka 

do dekoracji
cukier
sezam

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek i aromat migdałowy. Nastawiamy piekranki na 225 stopni.
  2. Tłuszcz kroimy na drobne kawalki i rozprowadzamy dokładnie z mąką i resztą składników.
  3. Wlewamy rozmącone jajko (troszkę jaja zostawiamy do posmarowania ciastek), dodajemy mleko i szybko zagniatamy ciasto.
  4. Formujemy z ciasta dwa wałki i kroimy każdy na 10 cząstek. Każdą smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i sezamem.
  5. Pieczemy na blasze wyłożonej pergaminem przez ok.10 min. 







Komentarze

Popularne posty