Indyk z gruszkami i imbirem

         Jakiś czas temu wyczytałam, że mięso indyka jest zdrowsze niż kurczaka. Podobno indyk nie taki głupi - w przeciwieństwie do kurczaka nie łatwo go utuczyć i potrzebuje też bardziej komfortowych warunków by rosnąć. Od jakiegoś już czasu nasi rodzice serwują rosół z indyka. Jest naprawdę pyszny i nie odbiega smakiem od tego tradycyjnego z kury. A gotowane mięso z takiego rosołu...pycha*!:)
         A jak by smakował indyk na słodko? Okazuje się, że równie dobrze jak kurczak. Ten ostatni świetnie sprawdza się w słodkim duecie z ananasem, bananami, rodzynkami i jabłkami. Dziś jednak pora na indora:

SKŁADNIKI:

400 g piersi z indyka
olej do smażenia
2 cebule
1 łyżka masła
500 ml śmietany 36% (dałam 250 ml)
200g marchewki
200 g gruszek
1 łyżeczka liścia lubczyku
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz biały

WYKONANIE:


1. Marchewkę należy pokroić i ugotować z dodatkiem masła w oddzielnym garnku.

2. Gruszki obieramy i kroimy w cząstki.

3. Pierś z indyka kroimy w kostkę i doprawiamy imbirem, papryką, solą i pieprzem. Obsmażamy mięso z poszatkowaną cebulą i dodajemy śmietankę. Całość gotujemy 10 minut.

4. Dodajemy ugotowaną marchewkę, gruszki i lubczyk. Doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze około 10 minut. Jemy z ryżem.

[Przepis pochodzi z opakowania przyprawy Prymat].
* Moja siostra nie lubi gotowanego mięsa, zatem opinia ta jest wyłącznie moja :)


Komentarze

Popularne posty