Kurczak z Antyli Pascala

   Jak Antyle, to wiadomo, że będzie fuzja smaków prosto z basenu Morza Karaibskiego. Hymmm, co my tu mamy? Mleczko kokosowe, wiórki, ananas. Jest pysznie, ale nie dla każdego ;) Pasjonatów pikantnych czy kwaśnych smaków odsyłamy do innych przepisów. Tu mamy delikatnie i słodko, chociaż gdzieniegdzie przebija się pieprzny smaczek;) 


SKŁADNIKI

45 g wiórków kokosowych
4 piersi z kurczaka
400 ml mleczka kokosowego
dwie szczypty kurkumy
2 pomidory (duże)
2 cebule
tymianek
75 ml wody
sól
pieprz
ananas (może być z puszki)
3 łyżki świeżej kolendry
ryż
olej


WYKONANIE


  1. Pomidory parzymy, pozbywamy się gniazd nasiennych, a miąższ kroimy w grubą kostkę. Odkładamy do miski. Świeżego ananasa obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Tego z puszki też kroimy (jeśli jest w plastrach).
  2. Każdą pierś myjemy, osuszamy, kroimy na 3 kawałki.
  3. Oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju, ąż kurczak będzie rumiany.
  4. Cebulę siekamy w piórka i dodajemy do kurczaka.. Smażymy 3 minuty.
  5. Dodajemy wiórki, smażymy ok minuty, cały czas mieszając.
  6. Dodajemy mleko kokosowe, pomidory, ananasa, wodę, kurkumę i tymianek ( świezy 3 gałązki, suszony 3 szczypty).
  7. Gotujemy wszystko pod przykryciem ok.20 minut. Jeśli sos nie zredukuje się odpowiednio, to przedłużamy czas gotowania do odpowiedniej gęstości. 
  8. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy kolendrą.
  9. Podajemy z ryżem.



Komentarze

Popularne posty