Ciasto mieszane łyżką czyli słodki salceson

    To ciasto jest wspomnieniem dzieciństwa. Banalnie proste, nie może się nie udać. Wygląda ciekawie, prawie jak czarny salceson (stąd najpopularniejsza nazwa tego ciacha). U nas w domu nazywało się je "mieszane łyżką". Drewnianą. Nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem:) Mama zawsze tak robiła i dla mnie użycie tej łychy jest jak wypowiedzenie zaklęcia. Bez tego ani rusz:) Podaną porcję pieczemy najlepiej w dużej tortownicy, albo mniejszej blaszce. Ja piekłam w dużej, więc wyszło dość płaskie.


SKŁADNIKI

7 jabłek
3/4 szklanki cukru
3 jaja
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
2 łyżki kakao
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu

dodatki wedle uznania
ja dałam: suszone daktyle, żurawinę
mozna też dorzucić orzechy, rodzynki


WYKONANIE

  1. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki, przełożyć do dużej miski i posypać cynamonem.
  2. Do jabłek wsypujemy cukier i dodatki. Na to wybijamy jajka. 
  3. Mąkę, proszek,sodę i kakao przesiewamy przez sitko na jabłka.
  4. Wszystko polewamy olejem. 
  5. Całość odstawiamy na pół godziny, po czym mieszamy wszystko dokładnie DREWNIANĄ łyżką.
  6. Masę wylewamy do formy wyłożónej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy 30-40 min. w temp.180 stopni. Do suchego patyczka:) 
  8. Ja piekłam 25 minut,ale mój piekarnik jest sam z siebie jakiś taki turbo :)






Komentarze

  1. Witam! Nominuję Cię do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam do mnie www.kreatywna-kraina.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty