Moja musaka

      Do tej potrawy przymierzałam się kilka razy. W końcu po otworzeniu lodówki i ukazaniu się kwartetu w postaci mielonego mięsa, bakłażana, cukinii i sera stwierdziłam, że oto nastała TA chwila. Pogrzebałam w książkach kucharskich, gazetkach, na stronach internetowych, na blogaskach i koniec końców zrobiłam po swojemu, czyli tak jak mi się wydawało, że powinno być. Wyszło pysznie. Proporcje podaję takie, jakie miałam ja. Na dwie osoby było za dużo. Myślę, że taka ilość wystarczy dla trzech osób, które najedzą się do syta.

SKŁADNIKI 

pół kg mięsa mielonego
dwie cebule
trzy ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 duży bakłażan
1  mała cukinia
20 dag sera żółtego
1/3 szkl czerwonego wina lub octu winnego
sól
pieprz
oliwa



WYKONANIE

  1. Bakłażana i cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy.
  2. Cebulę  i czosnek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy.
  3. Do cebuli dodajemy mięso mielone i smazymy mieszając ok.5 minut. 
  4. Mięso zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat, wino i  mieszamy.
  5. Dosypujemy soli i pieprzu do smaku. Dodajemy zioła. 
  6. Całość gotujemy do czasu, aż sos się zredukuje.
  7. Gdy mięsny sos będzie gotowy, opłukujemy plastry bakłażana i osuszamy je pepierowym ręcznikiem.
  8. Żaroodporne naczynie smarujemy grubo masłem i układamy na dnie plastry bakłażana. Na nie wylewamy polowe sosu i rozprowadzamy równomiernie. Na sosie układamy plastry cukinii. Na to reszta sosu, potem pozostałe plasry bakłażana (można tez wcsnąć pozostałe plastry cukinii). Na wierz dokładamy starty ser.
  9. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni, do czasu, aż ser się topi i przyrumieni.








Komentarze

  1. uwielbiam grecką kuchnie, a to danie szczególnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już kilka razy przekonaam się, że w Grecji mogłabym mieszkać nie tylko ze względu na pogodę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty