Porzeczkowe ciasto na zimno

           W pieczeniu ciast i ciasteczek daleko mi do mojej mamy i siostry. Zbyt często coś mi w pieczeniu nie wychodzi ;) Inaczej sprawa ma się z ciastami na zimno. Odrzuciłam całkowicie kupowanie tzw. gotowców z paczki i wypróbowuję różne przepisy z użyciem żelatyny. Standardowa baza, to ta na jogurcie greckim. Pyszna, łatwa w przygotowaniu i zdrowa. 
Od teściowej dostałam sporo czarnej porzeczki. Część zamroziłam, a część posłużyła mi do zrobienia smakowitego ciasta na zimno. 


SKŁADNIKI


kisiel porzeczkowy

kilogram porzeczki 
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
cukier
pół szklanki wody

masa jogurtowo-śmietankowa

2 jogurty greckie
opakowanie słodkiej śmietanki 30%
cukier puder
4 łyżeczki żelatyny
wrzątek do rozpuszczenia żelatyny (50ml)

biszkopty na spód
galaretka (najlepiej porzeczkowa, ale może być też wiśniowa lub agrestowa) na wierzch



WYKONANIE


1. KISIEL: Porzeczki rozdrabniamy blenderem. Dodajemy cukier (w ilościach wedle uznania) i po wymieszaniu doprowadzamy owoce do wrzenia. Do gotujących się owoców wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać jeszcze łyżkę mąki (rozmieszanej w wodzie oczywiście). Gotujemy chwilę. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 
2. MASA JOGUTROWO-ŚMIETANKOWA: Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy. Dodajemy cukier puder (w ilości nam odpowiadającej) i dalej ubijamy na sztywno. Do śmietany, dodajemy jogurty. Ubijamy. Do masy wlewamy żelatynę. Krótko miksujemy. 
3. Na spód wykładamy okrągłe biszkopty. Na nie wylewamy masę jogurtowo-śmietanową. Potem warstwa porzeczek, a na koniec galaretka. Mozna tez odwrocic warstwy. 

Niecierpliwi, mogą zrezygnować z dodawania na wierzch galaretki ;) 












Komentarze

Popularne posty