Muffiny z jabłkiem, cynamonem i krówkami

               Muffiny to dobry pomysł na coś słodkiego, przy małym nakładzie pracy i czasu.  Proponowane dziś babeczki przygotowałam według przepisu z Małej Cukierenki. Ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne. Dzięki jabłku jest dość wilgotne, świetnie smakuje na drugi dzień. Zrezygnowałam z dodawania rodzynek, bo zbytnio za nimi nie przepadam. Myślę, że nastepnym razem dodam zamiast nich kawałki migdałów. 


SKŁADNIKI

ciasto

składniki "suche"
300 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 g cukru
cukier waniliowy

składniki "mokre"

300 g jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju 
1 jajo
1 starte jabłko (bez skórki)
100 g drobno pokrojonych krówek

kruszonka

120 g mąki
100 g masła
4 łyzki cukru
3-4 drobrno pokrojone krówki


WYKONANIE

  1. Składniki suche łączymy ze sobą w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Przelewamy mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek (do połowy). 
  2. Kruszonkę przygotowujemy poprzez połączenie składników i rozcieranie palcami masy, aż do powstania grudek. 
  3. Kruszonką posypujemy ciasto na muffinki.
  4. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty