Kurczak w jogurcie z pomidorkami i mozzarellą
Ojjj jak ja lubię takie dania! Dietetyczne, aromatyczne, delikatne,ale ciekawe w smaku. Od razu przyszło mi na myśl lato! Polecam, jeśli macie ochotę na coś lekkiego. Lub gdy po prostu chcecie poczuć się dobrze! Danie zainspirowane pomysłem z Kwestii Smaku nieocenionej!
SKŁADNIKI
dwie piersi z kurczaka (pojedyncze)
woreczek mini mozzarelli (albo dwie kulki duże)
opakowanie pomidorków koktajlowych
250 ml jogurtu naturalnego
papryka w proszku
sól
pieprz
oliwa
oregano
łyżka miodu
łyżeczka cukru
WYKONANIE
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić kostek, chrząstek i błonek, po czym porozcinać na mniejsze kawałki. Oprószyć papryką, solą i pieprzem. Natrzeć oliwą.
- Do jogurtu dodać łyżkę miodu, łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać.
- Mięso polać jogurtem i marynować minimum 2 godziny.
- Mozzarellę pokroić (kuleczki na połówki, duże kule na plastry) i obsypac solą.
- Pomidorki przekroić na połówki, oblac oliwą, posypać oregano, pieprzem, cukrem i szczyptą soli.
- Zamarynowane mięso wyłożyć w naczyniu do zapiekania. Pokryć mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi.
- Zapiekać 20 minut w 200 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz