Kurczak curry z marchewką i cebulą
Miałam piec kurczaka, ale ostatecznie udusiłam go w jogurtowej marynacie na patelni. Wyszło pysznie. Przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, niż standardowe dania na naszym blogu,ale warto się poświęcić. Super smakuje z brązowym ryżem.
SKŁADNIKI
(na 4 osoby)
0,5 kg piersi z kurczaka
3 cebule
5 marchewek
trzy ząbki czosnku
400 ml jogurtu naturalnego
curry
papryka chilli sproszkowana
sól
pieprz
olej rzepakowy
WYKONANIE
- Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki, solimy.
- Do 300 ml jogurtu dodajemy chilli, curry, pieprz.
- Kurczaka wrzucamy do marynaty jogurtowej i odstawiamy do lodówki.
- Cebule obieramy i kroimy w piórka.
- Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebule, marchew i czosnek. Podsmażamy.
- Do warzyw wlewamy szklankę wody i odparowujemy ( podczas tej czynności marchew powinna lekko zmięknąć, ale nie rozgotować się). Warzywa przekladamy do miski.
- Na patelnię po warzywach wrzucamy kurczaka w marynacie i dusimy. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy warzywa. Dodajemy pozostały jogurt, mieszamy, podgotowujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę (jeśli lubimy). Podajemy z ryżem.
O proszę! Mój jutrzejszy obiad.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i inspiracja na dzisiejszy obiad dla Rodziny :)
OdpowiedzUsuńNa długo schować do lodówki?
OdpowiedzUsuńSuper danie! Jedyne co lekko zmodyfikowałam to to, ze dodałam trochę miodu do mięsa żeby przełamać smak. ;)
OdpowiedzUsuń