Kurczak curry z marchewką i cebulą

    Miałam piec kurczaka, ale ostatecznie udusiłam go w jogurtowej marynacie na patelni. Wyszło pysznie. Przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, niż standardowe dania na naszym blogu,ale warto się poświęcić. Super smakuje z brązowym ryżem.


SKŁADNIKI 
(na 4 osoby)

0,5 kg piersi z kurczaka
3 cebule
5 marchewek
trzy ząbki czosnku
400 ml jogurtu naturalnego
curry
papryka chilli sproszkowana
sól
pieprz
olej rzepakowy


WYKONANIE

  1. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki, solimy. 
  2. Do 300 ml jogurtu dodajemy chilli, curry, pieprz. 
  3. Kurczaka wrzucamy do marynaty jogurtowej i odstawiamy do lodówki.
  4. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
  5. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki.
  6. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  7. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule, marchew i czosnek. Podsmażamy.
  8. Do warzyw wlewamy szklankę wody i odparowujemy ( podczas tej czynności marchew powinna lekko zmięknąć, ale nie rozgotować się). Warzywa przekladamy do miski.
  9. Na patelnię po warzywach wrzucamy kurczaka w marynacie i dusimy. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy warzywa. Dodajemy pozostały jogurt, mieszamy, podgotowujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę (jeśli lubimy). Podajemy z ryżem.





Komentarze

  1. O proszę! Mój jutrzejszy obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis i inspiracja na dzisiejszy obiad dla Rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na długo schować do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super danie! Jedyne co lekko zmodyfikowałam to to, ze dodałam trochę miodu do mięsa żeby przełamać smak. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty