Kotleciki mielone z orzechami, śliwkami i cebulką w pomidorowym sosie
Zostało mi nadzienie z roladek. Niezbyt długo zastanawiałam się co z nim zrobić. Miałam pod ręką mięso mielone, więc szast prast doszło do spektakularnego połączenia i tak zamiast zwyczajnych mieloniaków powstało intrygujące danie. Voila!
SKŁADNIKI
300 g mielonego mięsa
1 czerwona cebula
kilka suszonych śliwek
garść orzechów włoskich
pół jabłka startego na tarce o grubych oczkach
jajko
sól
pieprz
trochę bułki tartej
olej
sos
puszka pomidorów krojonych, bez skórki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
cebula
oliwa
oregano
bazylia
sól
pieprz
łyżeczka cukru
łyżka octu balsamicznego
nataka pietruszki
świeża kolendra
WYKONANIE
Kotleciki: Cebulę czerwoną kroimy drobno i podduszamy na patelni. Dodajemy do niej posiekane orzechy, śliwki i tarte jabłko. To wszystko dorzucamy do mięsa. Wbijamy jajo. Mieszamy wszystko razem dokładnie. Dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej. MIeszamy dokładnie. Formujemy małe kotleciki. Smażymy na oleju.
Sos: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na oliwie. Dodajemy pomidory, koncentrat. Dokładnie mieszamy. Odparowujemy przez jakiś czas. Doprawiamy octem i przyprawami do smaku. Na sam koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki i kolendry.
Kotleciki wrzucamy do sosu i dusimy je jakiś czas. Podajemy z ryżem, kaszą jęczmienną albo z ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz