Kruszonkowiec

          Coś dla amatorów kruszonki. Smaczne, słodkie i bardzo chrupiące ciasto. Świetnie smakuje z kwaskowatymi dżemami np. z porzeczkowym albo śliwkowym. Próbowałam piec też z jabłkowym musem. Mnie smakowało bardzo. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu, a pyszne tak, że niebo w gębie:) Przepis przyniósł do domu wprawny łowca dobrych receptur, czyli mój małżonek.


SKŁADNIKI

0,5 kg mąki
25 dkg margaryny lub masła
2 jajka
25 dkg cukru
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
dżem


WYKONANIE

Z podanych składników robimy kruszonkę. Połowę kruszonki wsypujemy do tortownicy. Na to wykładamy dżem i rozsmarowujemy go. Dżem przysypujemy pozostałą połową kruszonki. Wyrównujemy. Pieczemy w 200 stopniach, przez ok.30-40 min.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty