Bułka z oliwkami

     Wspaniała, wilgotna, o ciekawym smaku buła. W oryginalnym przepisie jako dodatek zaproponowano oliwki i rzeczywiście w pszenno-owsianym miąższu smakują doskonale. Znam takich, co to za oliwkami nie przepadają, mogą je więc z powodzeniem zastąpić suszonymi pomidorami. Przygtowanie buły jest proste,ale wymaga czasu, bowiem na wyrośnięcie ciasta łącznie potrzeba 60 minut. Potem jeszcze 20 na pieczenie. Ale warto. Przysięgam:) 


SKŁADNIKI
(na dwie bułki)

100 g płatków owsianych
łyżeczka soli
500 ml wody
50 g drożdży
50 ml oleju
łyżka miodu
500-700 g mąki*
15 oliwek zielonych
15 oliwek czarnych

*W oryginalnym przepisie było 700 gramów. Mnie do wyrobienia ciasta wystarczyło pół kilograma.

WYKONANIE


  1. Płatki owsiane wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dosypujemy soli i gotujemy trzy minuty, cały czas mieszając. 
  2. Owsiankę studzimy kilka minut. Do ciepłej (ale już nie gorącej;) wrzucamy drożdże i dokładnie mieszamy.
  3. Do masy owsianej dodajemy olej i miód. 
  4. Przekładamy całość do miski, wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. 
  5. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie możemy na przykład pokroic oliwki :)
  6. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone oliwki i wyrabiamy. 
  7. Ciasto dzielimy na połowy, formujemy podłużne bułki, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy bułki w kilku miejscach i odstawiamy na 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
  8. Pieczemy bułki 5 minut w 250 stopniach w dolnej części, potem zmniejszamy temperaturę i dopiekamy je przez 15 minut.
Moje bułki trochę za bardzo się przypiekły dlatego, że piekłam je w sumie 25 minut, tak jak polecono w oryginalnym przepisie. Ja radzę skrócić czas pieczenia do 20 min. Zawsze można ten czas wydłużyć, jeśli bułki będą zbyt blade.




Komentarze

  1. podoba mi się kształt bułeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem, że to są takie bułki a'la bagietki ale przypominające jednak wymiarami mały chleb? Czy to są po prostu dwie bułki śniadaniowe? Bo jeśli tak, to trochę dziwne żeby z 500-700g mąki zrobić dwie bułki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobrze dedukujesz ;) Z tej ilości mąki wychodzą dwie bułki, przypominające wielkością małe chlebki. Na długość blachy piekarnikowej :D Może zamiast "bułka" powinno być "buła" w tytule?;p

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty